El regidor de Participació Ciutadana, Xavi Ochando, confia que el pròxim ple aprove l’Ordenança de Convivència Ciutadana per “unanimitat” per a, posteriorment, difondre a tots els anivelles aquesta ordenança i conscienciar de la seua importància a la ciutadania. Per aquest motiu està previst “no sols donar a conèixer el text entre les associacions locals sinó en fer pedagogia de la mateixa en els centres educatius a partir de díptics i cartells perquè els xiquets coneguen l’esperit de civisme i de convivència de l’ordenança” segons Ochando. “A més es fa un pas més i per aquesta raó, s’ha creat i incorporat una Comissió Municipal per a la Convivència Ciutadana , integrada per associacions, partits polítics i tècnics de l’Ajuntament que vigilaran per l’aplicació o modificació d’alguns dels seus capítols en el cas que siga necessari” ha detallat el regidor de Participació Ciutadana.
“Naix una nova ordenança, ja que la del 2007 havia quedat un tant antiquada, que no és punitiva ni sancionadora sinó que el que es pretén és potenciar els valors de convivència, civisme i cooperació mútua” ha assenyalat l’edil qui ha afegit que “un exemple evident d’això és que s’ha afegit un preàmbul en què s’explica l’esperit d’aquesta llei i on es destaca que l’objectiu primordial d’aquesta ordenança és el de preservar l’espai públic com un lloc de trobada, convivència i civisme” ha destacat el regidor, fent referència a l’escrit. Per a Ochando “en el fons, es tracta de crear una ferramenta útil i capaç d’harmonitzar les normes bàsiques de convivència, a fi de previndre els conflictes de la vida quotidiana, buscar solucions ràpides i efectives per a intervindre, en l’àmbit de la seua competència, contra les actuacions il·lícites”.
Els 12 capítols que regula l’ordenança són normes relatives a la convivència entre els que es trobarien la regulació de la mendicitat “tot i que, en primer lloc, sempre es condueix i inviten aquestes persones a anar als Serveis Socials”, ha matisat el regidor; l’absentisme escolar o la conducta dels ciutadans respecte als béns de domini públic com podria ser el fet de penjar cartells o les infraccions en els llocs de jocs infantils. Un altre dels capítols serà el que concerneix a sorolls i activitats molestes com és la pràctica del conegut “botelló” i de totes les activitats d’oci no autoritzades. L’ordenança també fa referència a la tinença i protecció d’animals de companyia i a l’obligació dels propietaris de gossos de censar-los i de tindre una Targeta Sanitària Canina a més d’anar previstos d’una bossa de plàstic per a l’arreplega dels excrements. Hi ha també un capítol en què es defineix el concepte de penya i la seua regulació tant pel que fa a l’horari com a les condicions del local i “com a novetat, s’incorpora l’obligació de disposar d’un recipient visible per a depositar els gots i la resta d’objectes d’usar i tirar en la porta del local” ha afegit el responsable de l’àrea. Finalment hi ha un capítol que fa referència a la mediació per a la Resolució de conflictes en el que destaca el paper de la Unitat de Mediació de la Policia Local de Vila-real.
L’últim capítol de l’ordenança està dedicat al procediment sancionador de totes aquelles actuacions incíviques i infraccions a l’ordenança, encara que Ochando ha quedat deixar clar que no “primen les sancions econòmiques sinó les mesures preventives i educatives”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario