miércoles, 15 de febrero de 2012

Serveis Socials atén durant 2011 més de mil famílies

La regidoria de Serveis Socials ha atés durant 2011 un total de 1.066 famílies de Vila-real front a les 754 que es van atendre l’any 2010. La regidora de Serveis Socials, Mònica Àlvaro, ha donat a conéixer hui les dades de la memòria anual d’un departament amb el qual, des de la seua creació fa més de 25 anys, han tingut algun tipus de contacte un 38% de tota la població de Vila-real. Àlvaro ha destacat que durant 2011 s’ha intensificat la col·laboració amb les entitats que assisteixen les persones més desfavorides i que seguirà incrementant-se durant 2012, amb el repte de crear “una xarxa de col·laboració amb les entitats socials per poder abastar de la millor forma a la gent que precisa d’algun tipus d’ajuda i de prestació”.

“La regidoria de Serveis Socials té com a principal objectiu la millora de la qualitat de vida i convivència socials dels ciutadans. Per això des de la regidoria ens fem servir de diferents actuacions vinculades totes elles a la prevenció, tractament i reinserció de les persones que demanden els serveis ofertats”, assenyala Àlvaro. En aquest sentit, explica que de les 1.066 atencions de 2011, un total de 333 són famílies que no havien acudit mai a Serveis Socials i que la meitat d’elles aproximadament “estan relacionades amb suport per a la cobertura de les necessitats bàsiques de les famílies, mentre que un 28% de les demandes corresponen normalment a qüestions relacionades amb la dependència o prestació de serveis semblants”. La resta d’atencions, afegeix la regidora, es distribueixen en serveis prestats a menors en risc d’exclusió, persones que presenten situacions de desatenció o problemes de salut mental i  desarrelament familiar.

Quant a l’emergència social, durant el 2011 s’han dut a terme 497 prestacions, “és a dir, s’ha ajudat a cobrir necessitats bàsiques com ara menjar, ús habitual de vivenda (llum, aigua, gas..)”. En aquest tipus d’ajudes s’inclouen també les beques de menjador escolar. Pel que fa a la renda garantida de la ciutadania, que depén de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, el departament municipal ha tramitat 30 expedients.

En el balanç anual destaca també el Servei d’Atenció Domiciliària, que presta íntegrament l’Ajuntament de Vila-real “per a tractar de fer més fàcil la vida dels usuaris que en determinats moments no poden fer front a certes tasques domèstiques, la majoria per problemes greus de mobilitat”. En aquest apartat, els perceptors del servei en 2011 han sigut 33 persones, la major part d’ells gent gran. El Servei d’Atenció Domiciliària es complementa amb les 20 places del programa Majors a Casa, que es du a terme amb la col·laboració de la Conselleria, i del qual la regidora recorda que “s’ha volgut en diverses ocasions ampliar aquest servei a 30 places per a poder eliminar la llista d’espera, però la Generalitat no ha acceptat mai la nostra petició, necessària per a poder cobrir les necessitats dels vila-realencs”, lamenta Àlvaro

Un altre dels apartats on fa incidència la memòria anual és al capítol de la llei de dependència, amb la tramitació per part dels Serveis Socials municipals de 277 expedients, la resolució dels quals, recorda l’edil, depén també de la Conselleria. D’aquests 277 expedients s’han reconegut per part de l’Ajuntament 39 casos de mobilitat reduïda. A més, un total de 23 persones han prestat treballs en benefici de la comunitat, i s’han atés 66 peticions de transport municipal adaptat.

Entre tot el treball realitzat per la regidoria, Mònica Àlvaro ha volgut destacar sobre tot la col·laboració amb entitats com Càritas Interparroquial i Joventut Antoniana, a les quals s’han destinat 7.000 euros a través de convenis per suplementar la quantitat que fins ara rebien a través de subvencions, que pràcticament s’ha duplicat. La previsió de la regidoria per a 2012 és la de seguir incrementant l’ajuda a aquestes entitats fins a 21.000 euros. A banda d’aquestes ajudes, Serveis Socials té també una línia de subvencions de la qual s’han beneficiat el 2011 un total de 17 entitats socials per a programes com el Projecte Amigó o el PES de Creu Roja, amb una aportació aproximada de 56.000 euros, als quals s’afegeixen els vora 50.000 euros que es destinen a la col·laboració amb Càritas Diocesana per a la protecció de la població transeünt.

La regidora ha assenyalat la importància d’impulsar la col·laboració amb les entitats socials per tal de crear una xarxa d’atenció social. Per això, conclou Àlvaro, “ja s’ha dut a terme una jornada de formació del voluntariat i ja s’ha establit una regulació de les jornades de col·laboració amb entitats socials com ara Càritas i Joventut Antoniana alhora de poder abastar de millor forma a la gent que precise d’algun tipus d’ajuda, prestació i/o acompanyament”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario