martes, 7 de febrero de 2012

Vila-real impulsarà la integració i el codesenvolupament en un nou pla municipal d’immigració

L’Ajuntament de Vila-real revisarà el Pla Municipal d’Immigració, vigent en el període 2010-2012, amb l’objectiu que el document que ha de substituir a l’actual incloga noves línies de treball encaminades a potenciar la integració, la cooperació i la interculturalitat, amb especial incidència en el capítol de la innovació, en el marc de la recent distinció de Vila-real com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. Així ho ha anunciat aquest matí el regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració, Alejandro Moreno, en la presentació de la memòria anual del Centre d’Informació per a Treballadors Migrants (CITMI) que la Fundació CITMI-CITE porta a terme a Vila-real cada dilluns en la seu local de Comissions Obreres dins del pla municipal d’immigració.

Moreno ha comparegut junt amb el representant del CITMI, Vicent Zaragoza, qui ha apostat també per treballar conjuntament per a la revisió de l’actual document amb l’objectiu de dotar-lo de major efectivitat. “Veurem de quina manera podem potenciar en el nou pla d’immigració noves línies de treball relacionades amb la interculturalitat, la integració i el codesenvolupament”, assenyala respecte d’això l’edil, qui destaca en aquest sentit que “es fa necessària una valoració per a saber quins podrien ser les activitats prioritàries en l’àmbit de la cooperació internacional, per zones geogràfiques, i els seus nexes amb els migrants per a l’increment de les activitats de codesenvolupament”. A més, tant Moreno com Zaragoza han apuntat la conveniència d’organitzar reunions informatives per “prioritats migratòries”, destinades a oferir a determinats col·lectius informació detallada de determinades qüestions com poden ser els canvis en la Llei d’Estrangeria o la moratòria als treballadors romanesos.

En els plans de la regidoria d’Integració es troba també, precisament, la renovació del conveni amb la Fundació CITMI per a la prestació del servei d’informació que es desenvolupa en la ciutat des de fa ja diversos anys “per a informar, orientar i assessorar sobre els procediments necessaris per a la regularització de la situació dels treballadors immigrants, així com la realització de programes de formació específica a professionals segons la seua ocupació”. “En el centre atenem a tots els que vénen en busca d’informació amb l’objectiu d’integrar l’immigrant en la societat en què viu i integrar vol dir garantir la igualtat en drets i deures, per a la qual cosa la informació és un recurs fonamental”, explica Zaragoza.

Del balanç d’activitat anual del CITMI a Vila-real es desprén que durant l’any 2011 van acudir al centre en busca d’assessorament un total de 163 persones, de les quals la majoria (98) són homes front a 65 dones. La franja d’edat majoritària dels usuaris del servei va dels 31 als 40 anys i, per nacionalitats, el col·lectiu majoritari és el procedent de Romania (46), seguit del Marroc (44) i Colòmbia (25). Una de les característiques que més ha destacat el responsable del CITMI és el fet que 106 dels usuaris de 2011 és casat i la gran majoria (128) tenen la documentació en regla, una circumstància que reflecteix “que cada vegada la gent està més assentada i consolidada”. Altres dades significatives que ofereix el balanç anual són que la majoria de les consultes procedeixen de treballadors amb ocupació (97) i principalment de l’àrea de la construcció (56), seguida del servei domèstic (37) i de la indústria (35). Els motius més freqüents de les consultes són qüestions relacionades amb l’arrelament, els canvis en la Llei d’Estrangeria, la reagrupació familiar i la tardança en la tramitació dels expedients. La gran majoria dels atesos (128), a més, mostra interés per realitzar cursos formatius.




No hay comentarios:

Publicar un comentario