Vila-real inicia la restauració de la peanya processional de la Mare de Déu de Gràcia
La peanya processional de la patrona de Vila-real, la Mare de Déu de Gràcia, lluira un aspecte completament renovat en les pròximes festes que els veïns celebraran en el seu honor, en el mes de setembre. L'Ajuntament de Vila-real ha remès ja la peanya a l'Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVC+R) perquè s'inicien els treballs de restauració en el marc del conveni anual de col·laboració entre ambdues institucions. El tinent d'alcalde i regidor de Tradicions, Pasqual Batalla, i la regidora responsable de l'Arxiu Municipal, Rosario Royo, han supervisat aquesta setmana el procés de trasllat de la peanya, per al qual s'ha necessitat una grua especial i l'habilitació d'un espai específic per part del IVC+R, a causa de les grans dimensions de la peça. La peanya de la Mare de Déu de Gràcia presentava un considerable deteriorament en diverses de les seues figures, així com en l'estructura, tal com va assenyalar en una recent visita a Vila-real la directora de l'institut valencià, qui es va comprometre amb Batalla a assumir els treballs de restauració necessaris per a retornar a l'obra el seu estat original. Per a aconseguir-ho, les actuacions a realitzar consistiran en la neteja de la peanya, la reparació de les peces més danyades, com els àngels ornamentals, o la renovació de la instal·lació elèctrica de l'estructura, entre altres accions. “Amb aquesta restauració”, assenyala l'edil Royo, “complim amb el compromís de millorar i promoure un dels elements del patrimoni religiós local més apreciat pels vila-realencs”. La regidora recorda que l'actuació en aquesta peanya ha estat necessària “a causa de la falta de manteniment i de cura que ha tingut en els últims anys per part d'anteriors governs municipals”.
La peanya de la Mare de Déu de Gràcia va ser realitzada en l'any 1944 per l'escultor vila-realenc Julio Pascual Fuster i la seua última restauració documentada data de l'any 1988, pel que en més de 20 anys no s'han realitzat actuacions significatives per a la conservació de la peça, la qual cosa ha provocat la pèrdua d'elements ornamentals i pintura, que seran ara reparats en aquesta actuació.
La intervenció en la peanya de la patrona s'emmarca en el conveni anual de col·laboració que l'Ajuntament de Vila-real subscriu des de fa més de 15 anys amb el IVC+R, renovat a finals del desembre. Referent a això, el tinent d'alcalde Pasqual Batalla ha volgut mostrar el seu agraïment al treball realitzat pels professionals de l'institut per a la recuperació i promoció del patrimoni local i ha destacat també la col·laboració existent entre ambdues institucions, fruit de la qual la responsable de l'Institut Valencià de Conservació i Restauració es va comprometre amb l'equip de govern a fer-se càrrec també de l'estudi i millora de l'estat de la peanya processional del patró de la ciutat, Sant Pasqual Baylon, en una pròxima actuació.
No hay comentarios:
Publicar un comentario