sábado, 18 de febrero de 2012

Vila-real impulsa la creació d'una fundació cultural conservar el patrimoni local

L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui la pròxima posada en marxa d'una fundació cultural pública amb la qual es pretén implicar a la societat en la conservació i posada en valor del patrimoni cultural local. Per a això, el pròxim ple municipal aprovarà una modificació de crèdit per a habilitar la quantitat mínima exigida per la legislació per a la constitució d'entitats d'aquest tipus, sense ànim de lucre i amb finalitats d'interès general. “Des de fa ja alguns anys a Vila-real estem veient una necessitat apressant d'actuar sobre el nostre patrimoni cultural, en particular l'arquitectònic, que es troba amb importants dificultats de manteniment i conservació”, assenyala el primer edil, qui apunta que la creació d'una fundació cultural per a actuar sobre aquest patrimoni és la figura idònia per a implicar a empreses, entitats i particulars “que aprecien el nostre patrimoni” en la seua promoció i impuls.
“Hem decidit crear una fundació pública de caràcter cultural perquè volem que siga un element d'aportació i de participació de la societat”, assenyala el primer edil. En aquesta línia, en l'entitat, la titularitat de la qual serà 100% pública, es pretén implicar a empreses i experts “que tenen molt que oferir per a posar en valor el poc patrimoni que ens queda”. “Volem implicar a totes les persones que volen un millor Vila-real de futur però també de passat, que ens recorda les nostres arrels, d'on venim i el que som i això és el que representa el nostre patrimoni”, afegeix.
La futura fundació, indica Benlloch, serà “absolutament transparent i amb limitació d'endeutament” i, a través d'ella, les empreses, entitats o particulars que vulguen implicar-se en la millora del patrimoni cultural vila-realenc podran beneficiar-se de desgravaments fiscals, en virtut de la legislació relativa a fundacions, a més del reconeixement social de la ciutat a través de mecanismes de difusió que establirà la mateixa fundació. A més, l'alcalde considera que les entitats bancàries amb fins socials també podran beneficiar-se de la seua col·laboració amb aquest organisme sense ànim de lucre mitjançant la inclusió dels projectes de la fundació en els seus programes. Un tercer avantatge de la constitució d'aquest ens cultural és, assenyala Benlloch, que “permetrà implicar i aprofitar el valor i el coneixement d'alguns vila-realencs a moltes coses que aportar a la ciutat i que ara estan desaprofitats” com professors jubilats “que han dedicat tota una vida a una carrera”, al mateix temps que es generarà també un espai perquè “la gent jove puga col·laborar, a través de les beques de formació que posarem en marxa, en l'elaboració de projectes que podran ser en el futur en matèria turística, de participació ciutadana o a l'estudi del nostre patrimoni”.
L'alcalde de Vila-real vol en tot cas que la fundació cultural siga un organisme durador, amb participació dels partits amb representació municipal però sobretot de la societat civil. En aquest sentit, Benlloch cercarà el consens i confia que tots els grups en el consistori donaran suport a la constitució de l'organisme.

No hay comentarios:

Publicar un comentario