viernes, 30 de septiembre de 2011

El trasllat del mercat convertirà Vila-real en un gran espai comercial obert

La recuperació del mercat al centre farà de Vila-real “un gran espai comercial obert” i servirà de “revulsiu” per al comerç i “tota la xarxa econòmica local”. Així ho ha valorat hui l’alcalde en funcions i el regidor de Foment Econòmic, Pasqual Batalla, en la presentació de l’esborrany de l’ordenança de venda no sedentària que ha elaborat el departament per a redefinir el concepte de mercat ambulant a Vila-real i permetre la recuperació del tradicional mercadet “d’una forma ordenada, raonada i consensuada amb tots els sectors implicats”. L’ordenança estableix quatre mercadets no sedentaris fixes a Vila-real: el de dimecres, de roba i complements, que s’ubicarà a diferents espais urbans del centre; el de dissabte, en la mateixa ubicació que l’anterior, però afegint-hi la venda de fruites i verdures que anirà a l’avinguda Cardenal Tarancón; un mercat en divendres, ubicat a la plaça Major, per a productors locals, productes ecològics, flors i plantes i artesania i, per acabar, el mercat d’antiguitats de diumenge de la plaça del Llaurador.
            El mercat de divendres, nou dins la tradició comercial de la ciutat, parteix de l’antic Mercat de les Flors, del qual “quedaven poques parades”, indica Batalla. El regidor ha anunciat la intenció de l’equip de govern de  potenciar-lo amb la inclusió de paradetes de productors locals, productes ecològics, aquells que ja acudien al Mercat de les Flors i tots els que vulguen sumar-se ara, així com terrisseria.
Els mercats de dimecres i dissabte tornen al centre però en ubicacions diferents a les que tenien abans del seu trasllat. El dimecres, hi haurà mercat de roba i complements, distribuït en diferents espais urbans del centre: plaça Major i plaça la Vila, junt amb part dels carrers Comte Albay i Comunió, deixant lliure l’eixida de la Policia Nacional; carreró de l’Església i plaça Colom, on també es deixarà lliure el pas per a la circulació de vehicles dels jutjats pel carrer Ermita i Doctor Font; i la zona del carrer Mare de Déu de Gràcia i plaça Bayarri. Amb aquesta zonificació del mercat, valora Batalla, “es configura una gran àrea per a la confluència de gent d’una zona a l’altra del centre, amb un trànsit continu pels carrers de vianants”. De fet, apunta el regidor, els establiments comercials també podran traure parada el dia de mercat per aprofitar aquest flux de gent. “És una concepció completament diferent del mercat, com un gran espai comercial obert al centre de la ciutat”, afegeix l’alcalde en funcions.
Per a dissabte, “el mercat per excel·lència quant a importància i quant a expansió” de Vila-real, també hi ha importants novetats, ja que amb la idea de  potenciar l’atractiu comercial de la ciutat el regidor de Foment Econòmic ha decidit dividir el tradicional mercat de dissabte en dos zones. “La primera d’elles es idèntica a la de dimecres, dedicada exclusivament a roba i complements, i l’altra part, només de fruita i verdura, es traslladarà a l’avinguda Cardenal Tarancón, des de la sèquia fins a l’avinguda de França”, explica Batalla, per a qui el Barranquet és “un lloc ideal per a la ubicació del mercat, amb parades a un costat i a l’altre del bulevar”. Segons l’alcalde en funcions, els venedors ambulants “estan molt il·lusionats amb aquesta idea”. Per a aquest mercat del Barranquet s’habilitarà un solar com a aparcament per als usuaris.
“Volem transformar Vila-real en un gran espai comercial obert que tinga totes les ofertes que es poden trobar en qualsevol gran superfície: carrers per a passejar, bars i restaurants, tota l’oferta dels comerços locals i de les parades del mercat”,  afegeix el regidor. Esta gran àrea comercial, argumenta, servirà com a “revulsiu” per al comerç local “i per a tota la xarxa econòmica de Vila-real”.
A banda de la regulació dels quatre mercadets no sedentaris, l’esborrany d’ordenança elaborat pel departament de Foment Econòmic inclou també altres articles que garantiran un mercadet millor per als mateixos comerciants i amb les mínimes molèsties per als veïns. Amb aquest objectiu, la nova normativa estableix horaris estrictes, es fixen les mides màximes de les parades o l’obligatorietat que les parades no tapen l’accés a llocs públics ni privats ni els aparadors. Per a l’incompliment d’aquestes mesures, es preveu un règim sancionador “molt estricte”, amb multes de fins a 3.000 euros per a les infraccions més greus i la suspensió de l’autorització. Una altra novetat important de l’ordenança és l’establiment d’un procediment de baremació per a la concessió de les autoritzacions que atorgarà punts a aquells comerciants que facen un “curs de bones pràctiques”. La vigilància sobre la neteja de les zones de mercat i facilitar l’aparcament gratuït des de les 20.00 hores del dia anterior fins a les 15.00 hores del dia de mercat per a aquells que vegen afectat els seu gual són altres de les qüestions plantejades per a fer possible aquesta recuperació del mercat al centre en les millors condiciones per a tots.
“Volíem que esta decisió fóra raonada, meditada i per això l’esborrany d’ordenança ha estat presentat amb anterioritat a tots els sectors comercials de la ciutat i en particular als venedors ambulants, que ens han mostrat el seu suport”, explica Batalla, qui es reunirà també la setmana que ve amb la plataforma de veïns contra el trasllat del mercat, amb la qual s’ha intentat ja mantenir una reunió per donar-los l’esborrany d’ordenança sense èxit. Després d’aquestes reunions, es procedirà a l’aprovació inicial del text normatiu i a la seua exposició pública per un termini d’un mes perquè qui hi estiga interessat puga presentar al·legacions. Les previsions de Pasqual Batalla al respecte són que aquest gran espai comercial obert que conformaran els nous mercadets al centre siga una realitat “a principis de 2012”.

Vila-real celebra actes culturals per a commemorar el centenari del naixement d’Enric Valor

La regidoria de Normalització Lingüística i Tradicions junt amb la de Joventut han organitzat per a la setmana del 3 al 8 d’octubre una sèrie d’actes culturals per a commemorar el naixement de l’escriptor i lingüista valencià Enric Valor.
El primer acte està previst per al dilluns dia 3 d’octubre amb la inauguració a ’Espai Jove de l’exposició “Enric Valor. El valor dels paraules” cedida per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i en la que es podrà conéixer “en profunditat” la vida d’aquest “insigne” escriptor valencià segons ha explicat el regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla. Es tracta d’una exposició que es podrà visitar fins al dia 10 d’octubre i en la que s’espera donar a conéixer i despertar “la curiositat” dels jóvens de la ciutat, segons ha remarcat el regidor de Joventut, Xavi Ochando. Segons Ochando, actualment molts jóvens coneixen escriptors internacionals i no coneixen autors que escriuen “en la nostra llengua” i que parlen  “d’una realitat més pròxima”. Per aquest motiu considera que aquesta exposició és una “gran oportunitat” per a donar a conéixer  el gran públic la figura d’Enric Valor.
A més serà la primera vegada que l’Ajuntament de Vila-real reba oficialment un Correllengua com a mostra de suport a les accions culturals que es realitzen  “per a la defensa i promoció del valencià” i del que s’espera “la participació de tots els vila-realencs” segons Ochando. Serà a partir de les 17:00 hores del divendres dia 7 quan està prevista la rebuda de la Flama del Correllengua i posteriorment es llegirà el Manifest, com a “símbol i màxim exponent de suport a la nostra llengua”.
Posteriorment, s’iniciarà  “En Ric Rap Rondalles: El musical”, un espectacle pensat per a un públic familiar que consisteix en l’adaptació musical de sis rondalles d’Enric Valor i on s’han realitzat unes mescles de teatre, rap i soul “molt a l’estil Broadway” per a “redescobrir” a Enric Valor, segons Ochando. Aquest espectacle anirà a càrrec de la companyia Vol de Núvol.
Finalment el mateix divendres dia 7 d’octubre està prevista una conferència a l’Espai Jove a les 19:30 hores i cedida també per l’Acadèmia  Valenciana de la Llengua en què Òscar Pérez, el comissari adjunt de l’exposició “Enric Valor. El valor dels paraules”, serà l’encarregat de posar el punt final a tota una setmana d’actes culturals amb la conferència “Enric Valor: una obra entre la passió i el compromís”.

Avui Jazz comienza el 8 de con la actuación de Noah Preminger.

Con a penas 25 años de edad, Noah Preminger está considerado como una de las promesas más firmes del jazz actual. Ha trabajado con artistas de la talla de Dave Douglas, Dave Holland, Cecil McBee, John Pizzarelli o Bob Moses, todo un elenco de estrellas del jazz del que muy pocos músicos pueden presumir de haber tocado. Su primer disco, Dry Bridge Road (2009), fue considerado como mejor disco de debut por la revista Village Voice.
Ahora, Preminger ha publicado un nuevo trabajo, Before the Rain, con el que este saxo tenor está dando mucho que hablar en los circuitos jazzísticos internacionales. Se trata de un disco que consolida las calidad y la madurez musical de este artista nacido en Brooklyn en 1986.
Impredecible, altamente creativo, introspectivo, profundo, emotivo, inteligente, melódico, poético, flexible, exclusivo, son algunos de los calificativos con los que la crítica internacional ha recibido este nuevo disco que vio la luz hace a penas unos meses. Hay que ha ido más lejos y que, al referirse al lirismo con el que interpreta los temas lentos, ha bautizado a Preminger como el reinventor de la balada.
Noah Preminger fue nominado en la categoría de artista revelación en 2009, y su personal estilo toma referencias de generos que van desde el jazz clásico al rock o la música ambient. Preminger viene a Vila-real acompañado de su cuarteto, compuesto por Benny Lackner, piano, Masatoshi Kamaguchi, contrabajo, y Joao Lencastre, batería.

Entradas a la venta

            Las entradas para asistir al concierto cuestan 5 euros y saldrán a la venta media hora antes de la actuación en la taquilla del Auditori de Vila-real.

El Mòdul de Ceràmica del Taller d’Ocupació es modernitza i s’adapta a les exigències del mercat actual

El mòdul de Ceràmica del Taller d’Ocupació de Vila-real s’ha adaptat a les exigències del mercat actual. Segons ha explicat la directora del Taller d’Ocupació, Mª Carmen Juan, “amb la ceràmica es poden fer peces molt originals i innovadores allunyades de les figures tradicionals”. Amb aquesta premissa s’han realitzat, durant aquests últims mesos, una sèrie de canvis en el Mòdul de Ceràmica que ara es mostren al públic amb una exposició de peces modernes en la casa de l’Oli de Vila-real.
Segons Mª Carmen Juan, la “singularitat” d’aquesta exposició respecte a  anteriors edicions resideix en la utilització, per a l’elaboració de les peces, de noves tècniques de treball i temàtiques més modernes adaptades a les demandes del mercat de la ceràmica actual. Uns canvis que, al mateix temps, i segons ha explicat MªCarmen Juan, s’han introduït per a ampliar les expectatives professionals dels alumnes del Mòdul de Ceràmica del Taller d’Ocupació.
En l’exposició es podran veure peces dissenyades pels deu alumnes que actualment formen part del Mòdul del Taller d’Ocupació amb caràcter modernista i treballades en distints materials. Entre les obres exposades destaquen figures modelades i esmaltades en terminació metàl·lica, un conjunt de quadres amb dissenys avantguardistes modelatges amb decoració d’engalba i esmalts, centres florals policroms modelatats i esmaltats, murals pintats i  esmaltats amb sanefa llisa i plats decorats amb la tècnica de l’aerògraf en fons policromat.
L’exposició s’inaugurarà este divendres dia 30 de setembre a les 12,00h i es podrà veure fins al dia 8 d’octubre en la Casa de l’Oli de Vila-real. En ella es mostrarà les distintes formes de treballar la ceràmica i es podrà observar l’evolució i les noves tècniques aplicades a la ceràmica per a fomentar l’ús d’aquest material.

jueves, 29 de septiembre de 2011

Vila-real exigeix a la Generalitat que assumisca la titularitat i la gestió del CEAM del Pilar

La regidora de Serveis Socials, Mònica Alvaro, enviarà un escrit a la Conselleria de Justícia i Benestar Social perquè pose en marxa el CEAM del Pilar de Vila-real “de manera immediata”. Així ho ha explicat Mònica Alvaro, qui ha exigit que es desbloquege la gestió d’aquest  projecte perquè una ciutat com Vila-real, que compta amb 52.000 habitants, necessita “urgentment” d’un altre centre de dia per a majors. 
Segons la regidora de Serveis Socials, les obres així com l’equipament per a la posada en funcionament d’aquest edifici ja estan finalitzades des de l’any 2009. No obstant això, i segons ha explicat Alvaro, aquest nou centre, qualificat com d’ús assistencial, en aquests moments es troba buit d’alguns “efectes i útils necessaris” per al seu “correcte funcionament” a més del personal encarregat de la seua gestió. La regidora de Serveis Socials, ha assenyalat que el CEAM del Pilar està ubicat en un barri “molt necessitat” d’aquest servei i en un “lloc immillorable” ja que al costat té una agència de lectura  i davant un centre sanitari. 
La responsable de Serveis Socials ha explicat que “per llei”, els serveis socials especialitzats, com és el cas del CEAM del Pilar, han de ser gestionats, preferentment, per l’administració de la Generalitat. A aquest respecte la regidora ha recordat que en aquests moments l’Ajuntament ja assumeix la titularitat i gestió de dos serveis socials especialitzats com són el Centre de Dia d’Inserció Sociolaboral per a Menors i el Servei d’Atenció Especialitzada a Família i Infància (SEAFI). 
Alvaro ha explicat que encara que s’han dut a terme una sèrie de gestions amb la Conselleria de Justícia i Benestar Social i se li va traslladar “aquesta necessitat assistencial” al delegat del Consell a Castelló en la seua visita a Vila-real, “de moment encara no hem obtingut cap resposta de la Generalitat”.
Finalment, la responsable de l’àrea de Serveis Socials, ha denunciat que en aquests moments només hi ha un centre de dia per a majors, el de l’Olivereta, i que és insuficient per a una ciutat de 52.000 habitants. A més ha recordat que, actualment, aquest centre està completament saturat i que supera les 6.000 inscripcions. Per tot això la regidora considera que és urgent la posada en marxa del Centre Especialitzat d’Atenció a Majors, el CEAM del Pilar, per a millorar la qualitat assistencial dels veïns de Vila-real.

Dues alumnes del Taller de Teatre de l’Espai Jove s’estrenen en “El Congelador”

L’obra de teatre “El Congelador” d’Abel Zamora serà interpretada per dues alumnes del Taller de Teatre fruit de les classes rebudes durant els mesos de juliol i agost pels alumnes del Taller d’Iniciació a la Interpretació de l’Espai Jove. Així ho ha explicat el regidor de Joventut, Xavi Ochando, el qual considera que és important que des de la Regidoria es reconega l’esforç i el talent dels jóvens que han participat aquest estiu en un dels tallers que més èxit han tingut en la programació de’ l’Espai Jove.
Les classes del taller d’iniciació a la interpretació han sigut impartides per l’actor David Fernández i dues alumnes han sigut les triades per a dur a terme aquesta obra d’Abel Zamora. Carmen Balaguer i Ania Hernández seran les encarregades d’interpretar els papers de dos germans tancats sense remissió en el congelador de la seua carnisseria. Uns papers que van ser interpretats ja en l’Auditori de Vila-real durant la temporada 2008/2009 pel director de l’obra Abel Zamora i l’autor del text Sergio Caballero. Per aquest motiu el regidor responsable de l’àrea, Xavi Ochando, ha  volgut agrair la cessió dels drets d’aquesta obra que es podrà veure aquest divendres dia 30 de setembre i dissabte dia 1 d’octubre a les 20,00h en l’Espai Jove.
El curs d’iniciació a la interpretació es va iniciar aquest estiu amb la voluntat de mantindre’s en el temps i acabar creant una companyia de teatre juvenil. Es tracta d’uns tallers que s’han représ aquesta tardor, que són totalment gratuïts i del que poden formar part els jóvens de la ciutat.

Vila-real aprova les bases per a projectes de cooperació al desenvolupament

L'Ajuntament de Vila-real ha aprovat ja les bases de convocatòria de les subvencions de les organitzacions no governamentals de cooperació al desenvolupament, que han sigut enviades per a la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província, perquè les ONG puguen presentar a partir de la setmana que ve les seues sol·licituds de finançament per als projectes executats en 2011.  El regidor de Cooperació, Solidaritat i Integració, Alejandro Moreno, ha presentat hui aquesta nova convocatòria d’ajudes de prop de 160.000 euros, que, tal com ha recordat l’edil, s’han vist retardades per la falta de planificació de l’anterior equip de govern del Partit Popular, “que va fer dependre les ajudes a ONG d’un crèdit financer que després no va executar”, lamenta Moreno.
“La cooperació internacional al desenvolupament serà un dels pilars de la regidoria de Solidaritat, Cooperació i Integració, per a ajudar, en la mesura de les possibilitats de l’Ajuntament, en projectes que permeten corregir desigualtats en països en desenvolupament i caminar cap a un món més just”, explica el responsable del departament. Respecte d’això, l’edil recorda que aquest estiu l’equip de govern ha aprovat una modificació de crèdit per a habilitar una partida específica de 99.000 euros que “ha donat solució a l’oblit del Partit Popular”. Gràcies a aquesta modificació de crèdit, explica Alejandro Moreno, s’ha pogut aprovar la convocatòria de subvencions a ONG per un valor total de 159.390 euros, dels quals 99.909 euros corresponen a projectes d’inversió i els altres 59.481 euros van destinats a projectes de despesa corrent.
És important subratllar que aquest finançament correspon exclusivament a tots aquells projectes de cooperació al desenvolupament, realitzats i executats per les ONG durant el transcurs d’enguany 2011, d’acord amb l’ordenança de subvencions de cooperació d’aquest Ajuntament, que pot ser consultada a la web”, explica el regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració, qui lamenta que “l’error i la falta de planificació de l’anterior equip de govern ha retardat uns quants mesos la convocatòria”. “Lamentablement, la feina podia haver-se realitzat quan corresponia, però la ineficàcia de l’anterior executiu del PP ha hagut de ser resolta ara per l’actual equip de govern, conscient de la importància que té el fet de mantindre activa la cooperació de les organitzacions que treballen per transformar les condicions de subdesenvolupament”, argumenta Moreno.
A partir de la setmana que ve, després de la publicació de les bases en el Butlletí Oficial de la Província, les ONG podran començar a presentar els seus projectes de cooperació per a obtindre finançament municipal, en un procés que el regidor qualifica de “complex”, ja que, “ després de la presentació de les actuacions, una comissió de valoració s’encarregarà de revisar cada un dels projectes presentats, que deurà també ser aprovat per les respectives àrees de l’Ajuntament i la Intervenció, perquè després puga finalment dictar-se la resolució de l’assignació per projectes. A pesar de la complexitat del procés, Moreno assenyala que podrà donar-se per conclòs “en l’últim trimestre de l’any”.

miércoles, 28 de septiembre de 2011

El Partido Popular solicita al gobierno municipal que ajuste la oferta de la Universidad Popular a la demanda real

El Partido Popular de Vila-real ha solicitado al cuatripartito que ajuste la oferta de la Universidad Popular a la demanda real, tal y como había ocurrido los últimos años y como reclamaba el PSOE cuando estaba en la oposición. El edil Juan Luis Fabregat ha señalado que el 20% de las solicitudes para los cursos y talleres no han sido atendidas y ha pedido al actual equipo de gobierno “que haga un esfuerzo para ajustar la oferta a la demanda existente”.

El edil popular ha pedido al cuatripartito que explique cuáles son los criterios seguidos para la ampliación de los talleres ya que, por ejemplo, en algunos cursos de informática en los que la oferta era de 15 plazas, sólo se han atendido 20 peticiones, quedando gente en lista de espera. Además, Fabregat ha preguntado que pasará con cursos como los de ioga o pilates, que se han derivado a la concejalía de Deportes. “Pensamos que muchas de las personas que asistían a estos cursos van a quedarse fuera ya que se priorizará a los usuarios del Servei d’Esports, por lo que realmente sí se produce una reducción en la oferta de la Universidad Popular”, ha aclarado el concejal.

Desde el PP se ha pedido al cuatripartito que “priorice el gasto” y aumente la oferta de cursos para responder a toda la demanda. “El argumento será que no hay dinero, pero hemos tenido muestras en estos primeros meses de gobiernoen los que se ha priorizado partidas como las de publicidad y propaganda con 95.000 euros o la de protocolo con 25.000 euros, para las que sí que se ha tenido presupuesto”, ha criticado Fabregat.

“Desde el Partido Popular consideramos que la Universidad Popular ha de ser una prioridad en un momento de dificultad económica como el actual, en el que muchas personas aprovechan estos cursos y talleres para ampliar su formación o como forma de ocio para su tiempo libre”, ha puntualizado el edil popular.

Vila-real elabora un cens d’associacions per reactivar el Consell de Participació Ciutadana


El Consell Participació Ciutadana de Vila-real tornarà a convocar-se abans que acabe l’any. El regidor de Participació, Xavier Ochando, ha anunciat que el seu departament està elaborant ja un nou cens de les associacions que vulguen formar part de l’organisme amb l’objectiu de disposar d’una llista actualitzada d’organitzacions amb què poder “reactivar un Consell que no es convocava des de fa un any i nou mesos”.
 “L’equip de govern creiem de veritat en la participació ciutadana per a millorar la gestió pública. I per això hem encetat ja el procés per reactivar el Consell de Participació Ciutadana, un organisme que considerem fonamental per apropar la política a la ciutadania, conéixer les necessitats dels veïns i també per integrar aquesta participació en la presa de decisions de la gestió municipal”, explica el regidor. En aquest sentit, afegeix, “hem donat ja un primer pas bàsic per poder engegar tot aquest procés amb garanties i començar a fer la casa pels fonaments i no per la teulada”. Aquest primer pas consisteix en saber quines associacions existeixen i tenen interés en formar part d’aquest Consell de Participació Ciutadana, “que anem a renovar per complet”.
Per a això, la regidoria ha remés ja a les associacions de la ciutat una carta en què els informa del termini per a inscriure’s en el nou cens, que acaba el 20 d’octubre, així com de la situació actual del Consell i de les instruccions que s’han de seguir per incloure’s tant en el cens de l’organisme com en el registre municipal d’associacions en cas que no hi estiguen ja inscrites. D’aquesta manera, la carta es dirigirà tant a les 23 associacions que formen part de l’antic Consell de Participació com a altres entitats de les quals tinga coneixement Participació, ja siga de forma directa o a través d’altres regidories o suggeriments de ciutadans o altres entitats. En aquest sentit, Ochando ha animat totes les organitzacions que vulguen implicar-se en aquest organisme renovat o que coneguen a altres interessades a fer-ho que ho posen en coneixement de la regidoria en la direcció electrònica participaciociutadana@ajvila-real.es  o en l’oficina municipal d’Atenció i Tràmits.

La Llotja de Música Urbana torna a Vila-real


Vila-real torna a convertir-se aquest cap de setmana en centre de la indústria musical valenciana amb una nova edició de la Llotja de Música Urbana, organitzada pel Centre d’Estudis Tradicionals ACAF i la regidoria de Normalització Lingüística i Tradicions, que portarà a diferents espais urbans de Vila-real set propostes musicals d’estils diferents, innovadors i arriscats. El regidor Pasqual Batalla ha presentat hui, junt amb el codirector del cicle Joan Gil, els espectacles d’aquesta nova edició de la Llotja de Música Urbana, i ha mostrat el compromís de l’equip de govern “per potenciar la iniciativa com a mostra de la sensibilitat per la indústria cultural valenciana i per donar suport als grups i artistes valencians i, en especial, els de la nostra terra”.
Els espectacles tindran lloc en els escenaris de la plaça de la Vila i l’Auditori Municipal des d’aquest divendres fins al diumenge 2 d’octubre. El cicle l’obrirà divendres Emma Get Wild, a la plaça de la Vila, a les 19.30 hores, mentre que dissabte arribarà el “plat fort” amb un total de cinc actuacions: l’argentí Fede Comín a les 17.30 hores; els castellonencs Grup d’Autoajuda, a les 18.45 hores, amb un innovador taller d’improvisació musical; o l’actuació de la cantautora valenciana Clara Andrés, a les 23.30 hores a l’Auditori, en un espectacle inclós a l’abonament de Cultura. La nit de dissabte es completa amb els espectacles de La Coixinera i Arthur Caravan, a les 22.00 i 23.30 hores, respectivament, tots dos a la plaça de la Vila. El grup anfitrió Sitja tancarà la programació diumenge amb l’espectacle Musicabulari, un exemple del treball continu d’investigació i desenvolupament de la música d’arrel que es podrà veure a les 19.30 hores a l’Auditori.
El codirector de la Llotja, Joan Gil, ha destacat la qualitat dels espectacles i la importància del cicle, que “posa Vila-real al punt de mira de la indústria musical” durant els tres dies del certamen. En aquest sentit, Gil ha recordat els orígens de la Llotja “per a presentar grups amb propostes interessants i innovadores perquè la gent que s’encarrega de contractar actuacions les puga conéixer”, una vessant que considera “molt important precisament en els temps de crisi que vivim”.

El Mòdul de Ceràmica del Taller d’Ocupació s’adapta a les exigències del mercat actual

El mòdul de Ceràmica del Taller d’Ocupació de Vila-real s’ha adaptat a les exigències del mercat actual. Segons ha explicat la directora del Taller d’Ocupació, Mª Carmen Juan, “amb la ceràmica es poden fer peces molt originals i innovadores allunyades de les figures tradicionals”. Amb aquesta premissa s’han realitzat, durant aquests últims mesos, una sèrie de canvis en el Mòdul de Ceràmica que ara es mostren al públic amb una exposició de peces modernes en la casa de l’Oli de Vila-real.
Segons Mª Carmen Juan, la “singularitat” d’aquesta exposició respecte a  anteriors edicions resideix en la utilització, per a l’elaboració de les peces, de noves tècniques de treball i temàtiques més modernes adaptades a les demandes del mercat de la ceràmica actual. Uns canvis que, al mateix temps, i segons ha explicat MªCarmen Juan, s’han introduït per a ampliar les expectatives professionals dels alumnes del Mòdul de Ceràmica del Taller d’Ocupació.
En l’exposició es podran veure peces dissenyades pels deu alumnes que actualment formen part del Mòdul del Taller d’Ocupació amb caràcter modernista i treballades en distints materials. Entre les obres exposades destaquen figures modelades i esmaltades en terminació metàl·lica, un conjunt de quadres amb dissenys avantguardistes modelatges amb decoració d’engalba i esmalts, centres florals policroms modelatats i esmaltats, murals pintats i  esmaltats amb sanefa llisa i plats decorats amb la tècnica de l’aerògraf en fons policromat.
L’exposició s’inaugurarà el divendres dia 30 de setembre a les 12,00h i es podrà veure fins al dia 8 d’octubre en la Casa de l’Oli de Vila-real. En ella es mostrarà les distintes formes de treballar la ceràmica i es podrà observar l’evolució i les noves tècniques aplicades a la ceràmica per a fomentar l’ús d’aquest material.

Valoració del Bloc de Vila-real de 100 dies de gestió

Des del BLOC volem fer una valoració d’aquests cent dies de govern de Vila-real. Resulta inevitable fer una referència inicial de les eleccions, on la ciutat de Vila-real va suspendre la gestió feta pel govern del PP i va atorgar una majoria a la resta de partits. El BLOC va assumir la seua responsabilitat facilitant el consens per formar un nou govern, que establira altres prioritats i governara d’altra manera, però sense renunciar als seus plantejaments. Les prioritats són:
A)    AUSTERITAT, front al malbaratament dels recursos públics, el luxe i el lluïment.
B)    OCUPACIÓ, front a l’atur i a la inacció.
C)    PROXIMITAT, front a l’allunyament de la institució cap a la ciutadania.
Tot i que, pel diversos informes de què disposàvem ja ho imaginàvem, ens hem trobat un estat econòmic catastròfic, encara que s’havien pujat els impostos, com l’IBI i el projecte era continuar pujant-lo, sense pagar els proveïdors, amb un pressupost de 2011 quasi esgotat, tenint moltes regidories una despesa feta que rondava el 200 % del pressupost inicial, una aposta per les grans construccions sense estudiar la seua viabilitat, és a dir, sense pressupost per a la seua dotació de personal i de material i un distanciament de la ciutadania que no ha permés la relació fluïda amb el govern de la ciutat, ni la seua participació.
Malgrat aquesta situació inicial, la valoració després de cent dies que fa el BLOC és positiva i en clara milloria, que es basa en tres punts:
1)           Hem començat a capgirar la situació, tant des del punt de vista de la gestió com de les polítiques actives en favor de la ciutadania de Vila-real. S’està fent una aposta clara per les empreses, comerços i gent de Vila-real i al mateix temps amb molta més austeritat.
2)           S’han començat a posar en marxa els nostres projectes transmetent els nostres valors: experiència, proximitat, honestedat, treball, capacitat i eficàcia de gestió. Hi ha tres regidors d’una preparació, transparència i dedicació inqüestionable.
3)           Projectes que estan fets, en marxa o en vies de solució en les àrees de la nostra responsabilitat:

A)    Joventut i Participació Ciutadana
è    Programacions de Joventut amb la participació directa dels joves
è    Reactivació de la Setmana Jove i crear, per fi, el Consell de la Joventut
è    Suport a la creació de la Comissió de Grups Locals que ha tingut com a èxit en el VILA-REAL SONA (1r Festival de músics de la ciutat)
è    Pagament de les ajudes a les associacions de veïns de 2010 (endarrerides) i començament de les de 2011 (tancament del deute)
è    Reactivació del Consell de Participació Ciutadana per donar-li el protagonisme que mereix i necessita.

B)    Normalització Lingüística i Tradicions
è    Conveni per al pagament dels premis Maig
è    Organització, patrocini i recuperació del Rock per la Llengua
è    Organització de cursos de valencià
è    Aposta decidida per la nostra cultura i tradicions ( Concurs de Reclam, Exposició de fotografies sobre el món del parany, Llotja de Música Urbana, Escola de Cultura Local, Programa de ràdio Tradicions)

C)    Serveis Socials i Dona
è    Dotació de 90.000 € per ajudes immediates
è    Creació d’un Banc de llibres Solidari
è    Tallers de la Regidoria de la Dona, que s’han completat per primera vegada, malgrat disposar de la tercera part del pressupost que tenia el PP.
è    Contacte directe amb totes les associacions relacionades amb la tasca social per establir les seues necessitats i poder cobrir-les al màxim.

D)    Comerç i Foment Econòmic
è    Ocupació Formació: Programes que permeten la contractació i/o formació d’aturats INEM-AGRARIA (7 peons agrícoles), EMCORP (30 persones), PAMER (4 per a labors forestals), OPEA (Orientació laboral per a 150), SALARI JOVE (3 joves universitaris), TERP (Reciclatge Professional, 30 alumnes), Taller d’Ocupació
è    A nivell empresarial: Activació de convenis amb la Cambra de Comerç, assessorament a la creació d’empreses, Suport a la Fundació Globalis per a la presentació de VILA-REAL CIUTAT INNOVADORA, II Jornades Gastronòmiques
è    Cursos al Viver d’empreses per la innovació i el comerç
è    Coorganització de la desfilada de moda en festes
è    Definició de les condicions del trasllat del Mercat Ambulant al centre i creació del Mercat de divendres
è    Ajuda a la campanya de Festes del Mercat Central
è    I Mercat Agroecològic de Vila-real

Continuarem treballant, des de la humilitat però amb total dedicació i honestedat, per les ciutadanes i els ciutadans de Vila-real, per intentar millorar la seua qualitat de vida, és a dir, que tinguen treball i el conjunt de serveis que una ciutat com la nostra es mereix.

Las cuentas del Ayuntamiento de Vila-real en 2010 reflejan un superávit de 163,37 euros por habitante

El Partido Popular ha aclarado que la situación económica del Ayuntamiento de Vila-real tras su gestión en la pasada legislatura “es positiva”, tal y como indican las Cuentas Generales del 2010 aprobadas en el pleno ordinario de este lunes. Según el portavoz adjunto del PP, Ignasi Clausell, estas cuentas definen “de forma clara” cual es realmente la situación económica del consistorio, según la cual existe un superávit  por habitante de 163,37 euros. “Hablamos de un ayuntamiento muy poco endeudado y en el que todavía se recaudaba más de lo que se gastaba”, ha indicado Clausell.
El edil popular ha recordado que existen 6,5 millones de euros en remantes de Tesorería que el cuatripartito ha destinado, entre otras cosas, “a elaborar un mini presupuesto de 1,9 millones de euros, a incrementar la partida del Festival de Danzas en 8.000 euros más, a dotar de 25.000 euros una partida de atenciones protocolarias y otra de 95.000 euros de publicidad y propaganda”.
Además, Ignasi Clausell ha destacado el “esfuerzo inversor” del consistorio en el pasado año 2010, que se refleja en una media de 300 euros por habitante en inversiones destinadas a mejorar los servicios que se ofrecen a los ciudadanos. “Los miembros del cuatripartito no son capaces de poner al servicio de los vila-realenses importantes infraestructuras, como la nueva Biblioteca Central, la sede de la Policía Local, la Ciudad Municipal del Deporte, la piscina del Termet o el museo Etnológico en la Alquería del Carmen”, ha lamentado el portavoz adjunto.
Congelación “insuficiente” del IBI
En otro orden de cosas, Ignasi Clausell ha lamentado que los socios del cuatripartito se conformen con una congelación del IBI, “que no es suficiente ya que no lograra que los vecinos paguen menos en sus recibos de la contribución”. El edil ha recordado la propuesta del Partido Popular que consistía en fijar una política fiscal que produjera realmente una rebaja en el importe que los vecinos y vecinas pagan por el recibo del IBI. “Planteábamos un tipo impositivo del 0,55 para el 2012 y otro del 0,45 para el 2013, mientras que el Ministerio de Economía y Hacienda realizase la revisión a la baja de los valores catastrales para que ya se pudiera aplicar en los recibos del 201”, ha explicado Clausell.
El portavoz adjunto del PP ha aclarado que esta revisión a la baja no se ha podido realizar hasta ahora porque, según marca la legislación, la revisión catastral no puede realizarse hasta que no pasen cinco años de la anterior, que se aplicó en el año 2005. “En el programa electoral con el que nos presentamos a las pasadas elecciones, llevábamos la propuesta de solicitar esta revisión a la baja de los valores catastrales, al igual que lo hicieron otros partidos que, ahora en el gobierno, se conforman con una congelación que no supondrá que las familias de Vila-real paguen menos por sus recibos del IBI”, ha indicado Clausell.

martes, 27 de septiembre de 2011

Un simulador d’accidents conscienciarà a Vila-real sobre la importància del cinturó de seguretat

Amb el lema “Sujétate a la vida, haz click”, la Policia Local de Vila-real començarà, aquest dilluns, una campanya en què pretén conscienciar sobre la importància de portar el cinturó de seguretat i els sistemes de retenció infantil. Es tracta d’una campanya en què, a més de realitzar-se una sèrie de controls per part de la Policia Local, s’han preparat una sèrie d’accions “molt impactants”,com són l’exposició de dos vehicles sinistrats i un simulador de bolcada, que serviran “per a sensibilitzar la població”. Així ho ha explicat el regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Serralvo, qui ha recordat que, a més d’incidir en la importància de portar el cinturó de seguretat, s’han organitzat aquests actes per a “arribar” a un gran nombre de veïns de Vila-real. 
Segons ha explicat l’intendent de la Policia Local, Ramón Martínez, la campanya “Sujétate a la vida, haz click” té dues accions principals. En la primera d’elles, que es realitzarà els dies 3 i 4 d’octubre, hi haurà l’exposició de dos vehicles sinistrats, en la Plaça Major de Vila-real, que aniran acompanyats d’informació sobre el que ha succeït perquè aquests cotxes hagen resultat sinistres. A més durant aquests dos dies, en una pantalla, es projectaran una sèrie d’imatges relacionades amb accidents de tràfic que poden ocasionar-se per no portar posat el cinturó de seguretat. Seran membres de l’Associació Ateneu Castelló, l’Associació de Dany Cerebral Sobrevingut, els que durant aquests dos dies realitzaran una sèrie de xarrades en què narraran les seues experiències com a conseqüència d’haver patit, en primera persona, un accident de tràfic . Durant aquests dies es repartiran uns tríptics informatius sobre la normativa actual i la importància d’utilitzar els adequats dispositius de seguretat.
D’altra banda,  i com una segona acció prevista en aquesta campanya, s’ha preparat, per als dies 6 i 7 d’octubre, la col·locació d’un simulador de bolcada amb cinturó de seguretat, en la Plaça Major, en el que es “podrà experimentar l’experiència de bolcar i les seues conseqüències” i on es pretén “ressaltar” la importància de portar el cinturó de seguretat , ha assenyalat Ramón Martínez.
A més també està prevista una taula informativa per al dia 13 d’octubre amb el nom “Sujétate a la vida, haz click” moderada per l’intendent general, cap de la Policia Local de Vila-real, José Ramón Nieto, en la que participaran José Félix Fuentes García, oficial de l’Àrea de Seguretat Viària de la Policia Local de Vila-real, en la que es plantejaran els aspectes legals del cinturó de seguretat i els sistemes de retenció infantil.

Exit dels cursos de la Universitat Popular

Els cursos de balls de saló, calats, patchwork i idiomes han sigut els més sol·licitats enguany dins de la programació que ofereix la Universitat Popular en la seua 52a campanya. Tal com informa la regidora d’Educació, Rosario Royo, en total han sigut 773 les inscripcions rebudes per a participar en algun dels cursets i, encara que no han pogut atendre’s totes les demandes, l’edil assenyala que per a la pròxima campanya, que s’elaborarà ja amb el nou pressupost, “s’intentarà ampliar l’oferta perquè totes les demandes dels veïns de Vila-real queden cobertes”. “Hem hagut de dissenyar la programació i el nombre de cursos amb l’escàs pressupost que ens havia deixat l’anterior equip de govern del Partit Popular”, lamenta l’edil, qui assenyala també que enguany s’ha treballat en col·laboració amb altres regidories, com a Cultura, Turisme o Esports, així com amb l’Aula de Filosofia de la UNED per a poder oferir més activitats i en diferents seus.
Royo s’ha mostrat particularment satisfeta del resultat de les activitats que s’ofereixen per primera vegada enguany, en una campanya en què la regidora ha volgut fer especial incidència en l’àrea humanística. “La resposta ha sigut molt bona i, per tant, podrem formar tots els grups per a fer els cursos”, apunta la responsable d’Educació en al·lusió a iniciatives com el Club de Debat i Reflexió, les eixides de Coneix la Ciutat, el Taller de Jardineria o la posada en marxa d’un Punt de Trobada per a organitzar actes de qualsevol tipus en la vesprada dels divendres en la Casa dels Mundina. El primer d’aquests actes tindrà lloc aquest mateix divendres, a les 19.30 hores, amb la presentació pública del Punt de Trobada als vila-realenses. “Convidem a tots aquells que vullguen asisitir que vinguen a conéixer les propostes d’aquesta interessant activitat”, assenyala la regidora.
En total, la Universitat Popular ha oferit en aquesta 52a campanya 33 cursos d’àrees i temàtiques molt variades. Calats, boixets, pintura, restauració de mobles, tapissos, anglés i italià per a viatgers, jardineria, memorització per a adults o trucs de maquillatge i perruqueria són algunes de les activitats que començaran a impartir-se, en distintes seus, a l’octubre.

lunes, 26 de septiembre de 2011

Medi Ambient impulsa el consum responsable amb el projecte “Llars Verdes”

La regidoria de Medi Ambient ha posat en funcionament “Llars Verdes”, un projecte amb el qual es pretén fomentar i promoure uns hàbits més responsables entre les famílies de Vila-real. El programa consisteix a plantejar una sèrie d’objectius i reptes ambientals a les famílies per a aconseguir un consum responsable d’aigua i energia a casa, que els permeta, al mateix temps, un estalvi en “la seua factura familiar”. Així ho ha explicat el regidor responsable de l’àrea, Xus Sempere, el qual ha assenyalat que en les llars en què s’ha aplicat aquest projecte s’han obtingut molt bons resultats ja que s’ha arribat a aconseguir un 20% de reducció de consum. Segons Sempere aquestes dades són “una bona notícia” no sols en termes ambientals sinó també econòmics. 
El primer pas per a portar a terme aquest projecte és realitzar una auditoria ambiental en cada un dels llars que participen en aquest programa. Al llarg de tot el procés s’assessorarà i es prestarà suport tècnic a les famílies perquè puguen assolir els objectius marcats, introduint mesures i comportaments estalviadors i d’eficiència. El regidor de Medi Ambient ha explicat que l’objectiu final és “promoure l’autocontrol del consum domèstic d’aigua i energia” i “ajudar a fer una compra més ètica i més ecològica”.Per a explicar cada uns d’aquests punts i objectius es realitzarà una reunió inicial amb les famílies on es detallarà el programa i el calendari així com els objectius que s’haurien d’aconseguir. Concretament i segons ha explicat Sempere es tracta de fer-los tres tallers pràctics sobre qüestions bàsiques i pràctiques per a l’estalvi d’aigua i energia en les llars. Es mantindrà una atenció personalitzada amb els participants per a resoldre els seus dubtes a partir d’un taller d’aigua, un taller d’energia i un taller de residus. Finalment es realitzarà, de nou, una auditoria a fi d’avaluar el procés i veure si realment s’han produït les reduccions en els consums.
“Llars verdes” és un programa dirigit a famílies preocupades per l’impacte ambiental que desitgen fer un canvi en els seus llars per a aconseguir una gestió més responsable. És per aquest motiu que es pretén acompanyar i animar a totes aquelles persones que desitgen adoptar mesures més sostenibles i que, en la pràctica, troben “moltes dificultats” per a traduir la seua sensibilitat i portar-la a la pràctica, segons ha assenyalat Sempere.

domingo, 25 de septiembre de 2011

La junta de govern aprova les ajudes a les associacions de veïns de 2011


Les associacions de veïns de Vila-real començaran a cobrar en breu les subvencions municipals corresponents a 2011. Així ho ha anunciat el regidor de Participació Ciutadana, Xavier Ochando, qui destaca que, d'aquesta manera, es dóna compliment a la promesa realitzada en l'inici de legislatura d'abonar les ajudes pendents abans d'acabar l'any. “Primer vam aprovar el pagament de les ajudes del 2010, que l'anterior equip de govern va deixar pendents, i ara hem aprovat ja les subvencions corresponents a 2011”, explica l'edil, qui considera que atendre les necessitats de les entitats veïnals és “un compromís bàsic” de l'equip de govern, que “deuria haver-se resolt fa temps”.
Ochando ha donat llum verda ja concessió d'aquestes subvencions, que el dilluns rebran l'aprovació definitiva en junta local de govern. En concret, s'ha valorat la concessió de 24.228 euros entre set associacions de veïns per a la realització de diferents activitats, com tallers, excursions, festes o butlletins informatius, entre moltes altres qüestions. “Les associacions de veïns necessiten disposar d'una previsió per a poder organitzar aquestes activitats i del pressupost que disposen per a fer-ho”, incideix el regidor de Participació Ciutadana, per a assegurar que l'aprovació d'aquestes ajudes és una mostra clara del compromís del seu departament per atendre les necessitats de les entitats locals.
En aquesta mateixa línia, a més d'aprovar la concessió de les ajudes i el seu pagament immediat, la regidoria que dirigeix Xavier Ochando també s'ha posat en contacte per telèfon, correu electrònic i correu postal amb les set associacions de veïns beneficiàries, per a comunicar-los l'import de les subvencions. “Atenent a les reclamacions de les pròpies associacions de veïns, ja ens hem posat en contacte amb elles per a informar-los de l'aprovació de les ajudes i les quantitats concedides, de manera que puguen saber amb antelació de quin pressupost disposen per al normal funcionament de les diferents activitats que organitzen d'ací a final d'any”, afegeix el regidor.

L’Escola de Cultura Local obri la seua tercera edició


L’Escola de Cultura Local obri un nou curs, el tercer, per a mantenir vives les tradicions vila-realenques i garantir la seua pervivència en generacions futures. L’Escola està formada enguany per les escoles de vuit associacions culturals de la ciutat, que, amb la col·laboració de la regidoria de Normalització Lingüística i Tradicions, han dissenyat una programació completa de cursos de balls tradicionals, música de dolçaina, bombos, cant o parany, entre altres disciplines tradicionals.
            El regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Pasqual Batalla, destaca “la tasca importantíssima” que fan les associacions “per transmetre les nostres tradicions i la nostra cultura a les generacions futures, per tal que no es perden mai les nostres arrels”. Amb aquest objectiu, el departament municipal dóna suport a les entitats organitzadores i col·labora en l’edició i la difusió de la programació anual, a la que enguany se suma una nova escola, la de l’Orquestra Supramúsica. Batalla ha volgut incidir en la importància d’incorporar noves entitats a l’Escola de Cultura Local, però també de potenciar les que ja han participat en anteriors edicions i “donar-los més autonomia perquè seguisquen mantenint vives les nostres tradicions”.
            L’Escola de Cultura Local està formada enguany per l’escola de Bombo i Tambor, de l’Agrupació de Bombos i Tambors de Vila-real; l’Escola de Cor, de la Coral Sant Jaume; l’Escola de Dolçaina i Tabal, del Grup de Dolçainers i Tabaleters de Vila-real; l’Escola d’Estudis Tradicionals, de l’Associació Cultural Aigua Fresca; l’Escola de Guitarra, de l’Orquestra de Pols i Pua Francesc Tàrrega; l’Escola de Música, de l’Associació Unió Musical La Lira; l’Escola de Parany, d’Apaval; l’Orquestra de l’Escola de Supramúsica, de l’Orquestra Jove Supramúsica. Cadascuna d’aquestes entitats ha programat les seues classes, el nombre d’alumnat, el lloc d’impartició i de matrícula. La majoria d’elles començaran els cursos a l’octubre i obrin ara, a finals de setembre, els seus terminis de matriculació.

Vila-real aprova en ple reduir el tipus de l’IBI per a congelar l'impost de la contribució als veïns en 2012


El ple de l'Ajuntament de Vila-real aprovarà hui la modificació de l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que permetrà congelar el rebut de la contribució el pròxim any. En concret, l'equip de govern ha decidit rebaixar el tipus impositiu del 0,65 al 0,6014, que és la reducció que els estudis tècnics realitzats referent a això estableix com necessària perquè l'IBI del pròxim any no seguisca encarint-se com ha succeït en els últims anys.
El portaveu de l'equip de govern, Javier Serralvo, ha destacat la importància d'aprovar aquesta mesura “perquè els veïns de Vila-real no hagen de pagar més per la contribució, en uns moments en els quals moltes famílies ho estan passant malament”. La congelació dels impostos era, de fet, un dels compromisos de l'executiu local amb els ciutadans i al qual s'ha donat compliment de manera prioritària. Per a això, explica, s'ha calculat la reducció exacta del tipus impositiu que aplica l'Ajuntament que és necessària per a contrarestar la pujada que s'està aplicant als rebuts de l'IBI des de la revisió cadastral realitzada en el 2005, quan els valors de l'habitatge estaven molt per sobre dels actuals, que va imposar un increment del 10% anual en l'impost durant els 10 anys posteriors a l'actualització, sense que l'anterior equip de govern aplicara reduccions del tipus de gravamen significatives i suficients per a contrarestar aquest encariment.
“Hem fet números i hem decidit reduir en cinc punts el tipus impositiu perquè, d'aquesta manera, els veïns de Vila-real paguen el pròxim any el mateix que han pagat en aquest exercici”, indica Serralvo, qui referent a això considera que el ple que celebrarà demà l'Ajuntament de Vila-real és “molt important”.
Un altre dels punts de l'ordre del dia de la sessió es refereix al posicionament del consistori vila-realenc en el debat obert sobre la inclusió del corredor mediterrani com eix prioritari en la Xarxa Transeuropea de Transports. Referent a això, els cinc grups polítics amb representació municipal –PSPV, Bloc, Iniciativa, EU i PP- han pactat una declaració institucional en la qual sol·liciten que s'eleve a la Comissió Europea i al Ministeri de Foment la necessitat d'incloure en aquesta xarxa el corredor mediterrani complet, des d'Algesires a la frontera francesa, així com l'adhesió de l'Ajuntament de Vila-real al pacte d'alcaldes, ja signat, per a prioritzar aquest eix. La declaració institucional arreplega en la seua exposició la importància del corredor mediterrani per a la “competitivitat de la nostra economia, amb un transport més eficient i fiable”, així com per a “enfortir la cohesió social i territorial”.