viernes, 30 de septiembre de 2011

El trasllat del mercat convertirà Vila-real en un gran espai comercial obert

La recuperació del mercat al centre farà de Vila-real “un gran espai comercial obert” i servirà de “revulsiu” per al comerç i “tota la xarxa econòmica local”. Així ho ha valorat hui l’alcalde en funcions i el regidor de Foment Econòmic, Pasqual Batalla, en la presentació de l’esborrany de l’ordenança de venda no sedentària que ha elaborat el departament per a redefinir el concepte de mercat ambulant a Vila-real i permetre la recuperació del tradicional mercadet “d’una forma ordenada, raonada i consensuada amb tots els sectors implicats”. L’ordenança estableix quatre mercadets no sedentaris fixes a Vila-real: el de dimecres, de roba i complements, que s’ubicarà a diferents espais urbans del centre; el de dissabte, en la mateixa ubicació que l’anterior, però afegint-hi la venda de fruites i verdures que anirà a l’avinguda Cardenal Tarancón; un mercat en divendres, ubicat a la plaça Major, per a productors locals, productes ecològics, flors i plantes i artesania i, per acabar, el mercat d’antiguitats de diumenge de la plaça del Llaurador.
            El mercat de divendres, nou dins la tradició comercial de la ciutat, parteix de l’antic Mercat de les Flors, del qual “quedaven poques parades”, indica Batalla. El regidor ha anunciat la intenció de l’equip de govern de  potenciar-lo amb la inclusió de paradetes de productors locals, productes ecològics, aquells que ja acudien al Mercat de les Flors i tots els que vulguen sumar-se ara, així com terrisseria.
Els mercats de dimecres i dissabte tornen al centre però en ubicacions diferents a les que tenien abans del seu trasllat. El dimecres, hi haurà mercat de roba i complements, distribuït en diferents espais urbans del centre: plaça Major i plaça la Vila, junt amb part dels carrers Comte Albay i Comunió, deixant lliure l’eixida de la Policia Nacional; carreró de l’Església i plaça Colom, on també es deixarà lliure el pas per a la circulació de vehicles dels jutjats pel carrer Ermita i Doctor Font; i la zona del carrer Mare de Déu de Gràcia i plaça Bayarri. Amb aquesta zonificació del mercat, valora Batalla, “es configura una gran àrea per a la confluència de gent d’una zona a l’altra del centre, amb un trànsit continu pels carrers de vianants”. De fet, apunta el regidor, els establiments comercials també podran traure parada el dia de mercat per aprofitar aquest flux de gent. “És una concepció completament diferent del mercat, com un gran espai comercial obert al centre de la ciutat”, afegeix l’alcalde en funcions.
Per a dissabte, “el mercat per excel·lència quant a importància i quant a expansió” de Vila-real, també hi ha importants novetats, ja que amb la idea de  potenciar l’atractiu comercial de la ciutat el regidor de Foment Econòmic ha decidit dividir el tradicional mercat de dissabte en dos zones. “La primera d’elles es idèntica a la de dimecres, dedicada exclusivament a roba i complements, i l’altra part, només de fruita i verdura, es traslladarà a l’avinguda Cardenal Tarancón, des de la sèquia fins a l’avinguda de França”, explica Batalla, per a qui el Barranquet és “un lloc ideal per a la ubicació del mercat, amb parades a un costat i a l’altre del bulevar”. Segons l’alcalde en funcions, els venedors ambulants “estan molt il·lusionats amb aquesta idea”. Per a aquest mercat del Barranquet s’habilitarà un solar com a aparcament per als usuaris.
“Volem transformar Vila-real en un gran espai comercial obert que tinga totes les ofertes que es poden trobar en qualsevol gran superfície: carrers per a passejar, bars i restaurants, tota l’oferta dels comerços locals i de les parades del mercat”,  afegeix el regidor. Esta gran àrea comercial, argumenta, servirà com a “revulsiu” per al comerç local “i per a tota la xarxa econòmica de Vila-real”.
A banda de la regulació dels quatre mercadets no sedentaris, l’esborrany d’ordenança elaborat pel departament de Foment Econòmic inclou també altres articles que garantiran un mercadet millor per als mateixos comerciants i amb les mínimes molèsties per als veïns. Amb aquest objectiu, la nova normativa estableix horaris estrictes, es fixen les mides màximes de les parades o l’obligatorietat que les parades no tapen l’accés a llocs públics ni privats ni els aparadors. Per a l’incompliment d’aquestes mesures, es preveu un règim sancionador “molt estricte”, amb multes de fins a 3.000 euros per a les infraccions més greus i la suspensió de l’autorització. Una altra novetat important de l’ordenança és l’establiment d’un procediment de baremació per a la concessió de les autoritzacions que atorgarà punts a aquells comerciants que facen un “curs de bones pràctiques”. La vigilància sobre la neteja de les zones de mercat i facilitar l’aparcament gratuït des de les 20.00 hores del dia anterior fins a les 15.00 hores del dia de mercat per a aquells que vegen afectat els seu gual són altres de les qüestions plantejades per a fer possible aquesta recuperació del mercat al centre en les millors condiciones per a tots.
“Volíem que esta decisió fóra raonada, meditada i per això l’esborrany d’ordenança ha estat presentat amb anterioritat a tots els sectors comercials de la ciutat i en particular als venedors ambulants, que ens han mostrat el seu suport”, explica Batalla, qui es reunirà també la setmana que ve amb la plataforma de veïns contra el trasllat del mercat, amb la qual s’ha intentat ja mantenir una reunió per donar-los l’esborrany d’ordenança sense èxit. Després d’aquestes reunions, es procedirà a l’aprovació inicial del text normatiu i a la seua exposició pública per un termini d’un mes perquè qui hi estiga interessat puga presentar al·legacions. Les previsions de Pasqual Batalla al respecte són que aquest gran espai comercial obert que conformaran els nous mercadets al centre siga una realitat “a principis de 2012”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario