jueves, 8 de diciembre de 2011

Vila-real crearà una zona per a pràcticar els jocs tradicionals

La regidoria de Normalització Lingüística i Tradicions pretén recuperar els jocs tradicionals perquè “pervisquen en el futur” i, sobretot, per a ensenyar, als més jóvens, “la història i els senyals d’identitat de la nostra cultura”. Per aquest motiu, el regidor responsable de l’àrea, Pasqual Batalla, s’ha compromés a crear una zona en la localitat per a jocs “on alguns d’ells estaran marcats en el terra”, perquè els xiquets aprenguen i practiquen el sambori, el boli, les llargues o les birles. Es tracta de recuperar la pràctica d’uns jocs que han sigut apartats per les noves tecnologies, “individualistes i practicats en àmbits tancats”, segons Batalla, i fomentar “uns jocs que es practiquen en grup i en llocs oberts”. A aquest respecte, l’edil de Normalització Lingüística i Tradicions ha destacat el paper pedagògic i de socialització “tan important” que implica la pràctica dels jocs populars ja que les normes dels jocs tradicionals “són pactades” i, per tant, “els jugadors han de posar-se d’acord”.
Per  tots aquests motius, la regidoria de Normalització Lingüística ha programat el primer Curs de Monitor de Jocs Tradicionals destinat als professionals de l’ensenyança i a totes aquelles persones que tinguen intenció de treballar en l’àmbit escolar. D’aquesta manera, Vila-real serà junt amb Jérica una de les localitats de la província on s’han programats aquests cursos de monitor. El representant de la Federació de Jocs Esportius Tradicionals, Juanjo Trilles, ha assenyalat que l’objectiu d’aquests cursos és “implicar a les administracions locals de la província “per a promocionar i fomentar les tradicions populars entre els xiquets”. Batalla ha assenyalat que, es tracta d’un curs gratuït que dóna accés al diploma de la Federació de Jocs Tradicionals de la Comunitat i ha animat als vila-realencs a realitzar aquest curs, “perquè els pot ser útil per a poder treballar en un futur com a monitors d’animació en col·legis i campaments”. A més d’aquests dos cursos,Trilles, ha explicat que també s’han organitzat quatre Festivals de Jocs Tradicionals en la província en : Atzeneta del Maestrat, Alcalà de Xivert, Suera i Jérica.
Segons el regidor de Normalització Lingüística, l’objectiu d’aquests cursos és que, des d’un àmbit educatiu, cultural i d’una manera divertida, s’ensenyen un altre tipus de jocs als més menuts per a recuperar els antics jocs “del recreo”.El regidor de Normalització Lingüística i Tradicions ha explicat que, amb aquesta iniciativa, a més de recuperar una part de la cultura i la història “també contribuïm que la tradició no es perda i que es fomenten uns jocs que impliquen moviment i una forma diferent d’exercitar la ment”. Per la seua banda, Trillo ha assenyalat que amb aquestes activitats es recupera “el lèxic i la tradició oral de la  Comunitat”.
Fins al dia 16 de desembre es pot realitzar la preinscripció en el Curs de Monitor de Jocs Tradicionals en la següent adreça de correu electrònic: normalitzacio@ajvila-real.es.El curs és gratuït i es realitzarà el dissabte 17 de desembre de 9,00 a 14,00 hores i de 16,00 a 19,00 hores en Serveis Socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario