Les retallades del Consell i els impagaments en l’educació pública per part de la Generalitat Valenciana arriben al ple ordinari que celebra la corporació de Vila-real. A partir d’una proposta de l’alcalde, José Benlloch, l’Ajuntament de Vila-real exigirà al govern autonòmic que salde el deute que manté amb els centres docents públics i concertats de la ciutat i que reconsidere els retalls anunciats en personal i programes educatius amb l’objectiu de garantir un ensenyament de qualitat als vila-realencs i als ciutadans de tota la Comunitat Valenciana. L’aprovació d’aquesta proposta, que serà traslladada a la Conselleria d’Educació, és un dels principals punts de debat del ple ordinari de gener, en el que també es dóna llum verda a iniciar un nou d’arrendament dels locals del bar restaurant de l’ermitori de la Mare de Déu de Gracia, entre altres qüestions.
“L’educació és un pilar bàsic de la nostra societat i perquè realment siga de qualitat és necessari crear espais de col·laboració entre tots els agents socials que treballen dia a dia en els centres educatius”, assenyala la proposta. “Som conscients de la inversió que s’ha fet en els últims anys en la ciutat en matèria d’infraestructures educatives però no podem fer un pas arrere i ara consentir retalls en el funcionament dels centres i en els programes educatius”, afegeix. Per aquest motiu, el ple sol·licitarà a la Conselleria d’Educació “que es pose al corrent de pagament en els centres educatius perquè puguen desenvolupar les seues activitats amb normalitat” i que “es replantegen els retalls anunciats en personal i programes docents amb l’objectiu que la qualitat de l’ensenyament no es ressenta”.
La resolució respon a la preocupació mostrada en les últimes setmanes per l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, i l’equip de govern municipal davant la situació que viuen els centres educatius de la ciutat per “l’asfíxia econòmica” a què s’han vist sotmesos pels retards en els pagaments de la Generalitat Valenciana per al seu funcionament normal, que han afectat qüestions bàsiques com la llum, el telèfon, el material docent o la calefacció, tal com han denunciat els mateixos col·legis i instituts de la localitat en diverses accions de protesta per a les quals han comptat amb el suport del primer edil i els membres de l’equip de govern. En la mateixa línia de donar suport a la comunitat educativa local en la seua defensa de la qualitat de l’ensenyament públic “amb totes les mesures al nostre abast”, l’alcalde ha buscat el suport de tots els grups polítics perquè el ple municipal exigisca a la Generalitat que no impose noves retallades en el sistema educatiu i garantisca el seu bon funcionament posant-se al corrent dels pagaments pendents i evitant nous retards en el finançament “d’un servei públic bàsic”.
D’altra banda, el ple acorda iniciar un nou expedient de contractació per a l’arrendament dels locals de bar restaurant del Termet de la Mare de Déu de Gracia i resoldre de mutu acord amb l’arrendatari l’actual contracte, mantenint en tot moment el servei als usuaris fins a la formalització del nou contracte. La sessió també dóna llum verda a una modificació puntual del PGOU per a facilitar la instal·lació d’equipament comunitari i assistencial en entresolats, així com sotmetre a informació pública una altra modificació en la mateixa línia per a potenciar la utilització de les edificacions o parcel·les fonamentalment del centre històric per a ús terciari recreatiu compatible amb el residencial.