La periodista i responsable de Nous Formats de TV3 Fúlvia Nicolàs Tolosa, ha donat a l'Arxiu Municipal de Vila-real 17 cintes de cassette amb una hora de durada cadascuna amb les entrevistes realitzades al cardenal Tarancón en Vila Anita i que van ser les què li van servir per a la redacció del llibre “V. Enrique i Tarancón, converses amb un cardenal valencià” publicat en 1994. “Un document únic i de gran valor perquè mai havíem escoltat al cardenal parlar en primera persona” segons ha explicat Vicent Gil, responsable de l'Arxiu Municipal de Vila-real.
La periodista de TV3 es va plantejar, en un primer moment, donar aquestes entrevistes a l'Arxiu Nacional de Catalunya però va pensar que “tindria major repercussió i interès cedir aquestes cintes de cassette a la ciutat on van ser realitzades i gravades” i perquè, a més, segons Vicent Gil, “la periodista guarda un grat record dels dies que va passar en Vila Anita, i en aquesta ciutat”.
Per a la regidora de l'Arxiu Municipal, Rosario Royo, la importància històrica i l'interès documental d'aquestes entrevistes resideix, sobretot, que es tracta del “testimoni directe i en primera persona” del cardenal Tarancón, “sense la interpretació o l'observació que pot realitzar una tercera persona”. Per la seua banda, i segons l'arxiver municipal, al llarg d'aquests diàlegs i a partir de les paraules del cardenal “podem conèixer, amb exactitud, la visió i l'anàlisi que feia el cardenal sobre el franquisme i la transició”.
Per a Rosario Royo aquesta documentació servirà perquè els més joves coneguen “aquesta figura clau en la història d'Espanya” i perquè Tarancón, fill adoptiu de Vila-real, va deixar “una petjada de modernitat, tolerància i humanitat que ha de ser ensenyada”.
Ara que l'Arxiu Municipal compta amb aquestes 17 cintes registrades en els anys 80 en Vila Anita, el maset en el qual el cardenal va passar bona part de la seua vida, el següent pas serà digitalitzar tota aquesta informació perquè tant investigadors com tots aquells interessats en la figura del cardenal Vicente Enrique i Tarancón les puguen consultar. A partir del mes de febrer, amb “una nova partida pressupostària per a digitalitzar formats sonors”, segons Rosario Royo, i en aproximadament 15 dies, tota aquesta documentació sonora serà accessible, per mitjà de la web de l'Arxiu Municipal de Vila-real, “a molta gent”. Per aquest motiu, la regidora, ha volgut agrair públicament a Fúlvia Nicolàs Tolosa la donació d'aquesta “valuosa” documentació sonora a la ciutat.
Tarancón ocuparà ara un lloc privilegiat en l'Arxiu Municipal de Vila-real i serà el primer document sonor que es va a digitalitzar en l'arxiu. Un Arxiu que s'ha convertit en un referent en l'àmbit científic ja que, en aquests moments, és un dels tres arxius més importants de la Comunitat i el segon, en tecnologia, a nivell estatal. Segons Vicent Gil, des de l'any 94 s'han realitzat més de 68.000 investigacions que duen el “segell” de Vila-real i açò té “un gran valor per a la ciutat”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario