El regidor de Solidaritat, Integració i Cooperació en l’Ajuntament de Vila-real, Alejandro Moreno, ha mostrat hui el seu suport a la pel·lícula documental Q’Anil, la llavor, que s’estrenarà dijous en una projecció pública en l’Auditori Municipal, i a través de la qual la Fundació Novessendes ha volgut confrontar les diferents visions educatives existents a la Comunitat Valenciana i les comunitats rurals indígenes de Guatemala, concretament en Ixcán, en la frontera amb Mèxic. A través d’aquesta confrontació, la pel·lícula treballa en l’educació en valors dels alumnes, que descobreixen d’aquesta manera les realitats educatives de joves com ells en les comunitats d’Ixcán.
Moreno ha presentat el documental acompanyat del seu director, Antoni Castelló Fili, el president de la Fundació Novessendes , Manuel Piquer, i la responsable del projecte, Esther Paulo, que han explicat els detalls de la iniciativa i els objectius de l’organització cívica radicada a Betxí. “La idea va sorgir quan un grup de professors vam viatjar a Guatemala i vam veure com els alumnes d’allí valoren molt poder rebre una educació”, assenyala Paulo, qui explica que el contrast d’eixa experiència docent amb la que es viu en els instituts de la Comunitat Valenciana els va moure a encarregar a Fili la materialització d’un documental que permetera traslladar als instituts les impressions que el grup d’educadors havia extret de l’experiència a Guatemala. “En aquelles comunitats indígenes l’expectativa vital dels joves és tindre una educació per a poder eixir de la realitat en què viuen. Les altres vies per a eixir d’eixa realitat són emigrar a Estats Units, la delinqüència o el narcotràfic. L’educació és l’esperança”, apunta la responsable del projecte.
El director del documental ha explicat també com la realització de la pel·lícula ha permés posar en relleu el “buit de valors” en les generacions més jovess en la Comunitat Valenciana enfront d’allò que s’ha observat en les comunitats rurals guatemalenques. En aquest sentit, Fili reconeix que “ va ser una sort que ens oferiren fer aquest projecte, perquè ha resultat molt interessant”. En concret, el director de la pel·lícula assenyala que el treball li ha permés “descobrir coses que no coneixíem” i ha acabat dibuixant “un retrat d’una generació de joves que no encerta a omplir el buit de valors”. Per la seua banda, el president de la Fundació Novessendes ha explicat que l’associació, amb àmbit d’influència en tota la comarca, “té per objectiu fomentar la consciència cívica i la responsabilitat social en la ciutadania”. Per a això, l’entitat actua en diferents àmbits, com el de l’educació, on s’inscriu el documental que s’exhibirà per primera vegada el dijous.
El regidor de Solidaritat, Cooperació en Integració a Vila-real ha valorat molt positivament aquesta iniciativa i ha anunciat la intenció del seu departament d’apostar per aquest tipus d’activitats. “Des de la regidoria de Cooperació estem oberts a tot aquest tipus d’iniciatives, dirigides als estudiants de la Comunitat Valenciana i de la ciutat, sobretot perquè ens pareix molt important que es treballe el tema de l’educació al desenvolupament a Vila-real”, conclou Alejandro Moreno.
La presentació de la pel·lícula documental és un primer pas en el projecte educatiu iniciat per la Fundació Novessendes , que té previst distribuir còpies del film en els diferents instituts de la Comunitat , que en una segona fase s’acompanyarà d’una guia educativa. En successives etapes, el projecte s’anirà completant amb altres iniciatives educatives.
No hay comentarios:
Publicar un comentario