L’equip de govern de Vila-real ha encarregat un informe tècnic per a valorar la possibilitat que el municipi deixe de formar part del Consorci d’Aigües de la Plana , després que divendres passat el Partit Popular decidira apartar als vila-realencs de la presidència de l’organisme, que ha ostentat la ciutat des del naixement de l’entitat, l’any 2002. El regidor d’Hisenda, Javier Serralvo, i el de Serveis Públics, Francisco Valverde, han explicat hui que Vila-real aporta anualment 150.000 euros a l’entitat i, no obstant això, no ha utilitzat mai l’aigua a què té dret perquè pot autoabastir-se sense problemes amb els pous del terme municipal. Els edils denuncien que “el Partit Popular d’Héctor Folgado i Javier Moliner han llevat la presidència a Vila-real” i lamenten que el PP haja intentant “confondre” els ciutadans suggerint que Vila-real pretén negar l’aigua a municipis veïns, afirmació que no sols és “falsa” sinó també “absurda”.
El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, ha explicat que Vila-real va ser “pionera” en la constitució d’un consorci per a l’abastiment d’aigua en l’última època de l’alcalde socialista Enrique Ayet. Aquell consorci inicial, amb Borriana i les Alqueries, es va convertir en 2002 en el Consorci d’Aigües de la Plana , amb la incorporació d’Onda, Betxí, Xilxes, la Vilavella , Nules, la Vall d’Uixó, Moncofa i la Llosa. Des dels seus inicis, puntualitza, la presidència de l’organisme ha recaigut sempre en el municipi de Vila-real, perquè és aquesta la ciutat amb major aportació al consorci, la de major població, la pionera en la seua constitució i també la més solidària i “la que millor pot exercir d’àrbitre en les qüestions d’aigua concernents al consorci perquè no té necessitat dels recursos”.
Respecte d’això, Valverde ha explicat que Vila-real disposa en aquests moments de quatre pous d’aigua, un dels quals no està funcionant en l’actualitat, amb capacitat per a generar 18.000 metres cúbics d’aigua al dia al 100% de rendiment, si bé habitualment funcionen entorn al 75% de capacitat amb uns 16.000 metres cúbics al dia. “El consum de les famílies vila-realenques i les seues empreses és de 10.000 metres cúbics diaris, amb la qual cosa amb la nostra capacitat tenim aigua suficient tant en quantitat com en qualitat”, explica l’edil de Serveis Públics. “A pesar d’aquesta capacitat”, afegeix, “en el consorci tenim dret a altres 5.000 metres cúbics d’aigua al dia que no hem utilitzat mai perquè amb els nostres pous cobrim folgadament les nostres necessitats”. “És per aquest motiu que Vila-real sempre ha tingut el paper d’àrbitre en el consorci i és el municipi que millor pot exercir la presidència, a més de ser el que major quota paga i de manera desinteressada”, afegeix. A pesar d’aquests arguments, lamenta el regidor, la unanimitat amb què sempre s’han dirimit les qüestions del consorci “s’ha trencat ara per primera vegada perquè Folgado ha preferit jugar a Onda que a Vila-real i perquè Moliner tampoc ha volgut apostar pels vila-realencs”, denúncia Valverde.
En la mateixa línia, el regidor d’Hisenda, Javier Serralvo, ha lamentat que el portaveu del Partit Popular a Vila-real “està més preocupat per ascendir en el seu partit que per defendre els interessos dels veïns”. Serralvo ha insistit en el fet que, des de la seua creació, l’Ajuntament de Vila-real aporta al consorci una quota anual de més de 150.000 euros, “el doble de la d’Onda, per posar un exemple”, una quantitat que suposa durant els nou anys d’existència de l’organisme que els vila-realencs han contribuït amb més de 1,3 milions d’euros al Consorci d’Aigües de la Plana. “Amb aquests diners”, apunta el responsable d’Hisenda, “es podria haver construït, per exemple, un centre de salut”. “Es tracta d’una quantitat de diners molt important que no podem continuar pagant sense fer una anàlisi profunda del benefici que trauen els vila-realencs d’aquesta despesa. Per això, hem demanat ja als tècnics municipals que elaboren un informe exhaustiu del que suposa per a Vila-real formar part del consorci i que estudien les possibilitats legals d’eixir de l’organisme o de rebaixar la quota per a prendre la decisió que més convinga als interessos de Vila-real”, apunta.
No hay comentarios:
Publicar un comentario